Kopiera länk

PrivatReportage & guider

Vatette läckagebrytare – det enklaste sättet att undvika vattenskador

Vattenskador är den vanligaste skadeorsaken i svenska bostäder och är både väldigt kostsamma och besvärliga för de drabbade. Många vattenskador kan undvikas med Vatette Läckagebrytare som ger en lokal övervakning av vattenflödet.

Vatette Läckagebrytare placeras där risken för vattenläckage är stor och där vattentillförseln kan styras lokalt, t.ex. under diskmaskin, i köksskåp, vid kaffemaskin eller tvättställ.

Den tillhörande motorn monteras enkelt med hjälp av ett clips direkt på en Vatette Kulventil eller VäggfördelareV6.  En eller flera sensorer placeras där vattnet kan hamna vid ett läckage, sensorerna är lättplacerade även under trånga utrymmen och kan lindas runt rör. Om en sensor blir fuktig går ett larm och Läckagebrytaren stänger av vattnet lokalt genom att direkt stänga kulventilen.

- Idag finns det fler vattenanslutna apparater än någonsin i svenska hem och därmed ökar också riskerna för ett vattenläckage. Genom att montera en Vatette Läckagebrytare får man ett tryggt och vattenskadesäkert skydd, förklarar Björn Rydetorp, Produkt- och Kategorichef för System Vatette.

Läckagebrytaren kan även användas som automatisk diskmaskinsavstängning med en smart timerfunktion. När diskmaskinen startas sätts vattnet på med ett knapptryck på manöverpanelen och timerfunktionen stänger av vattnet igen efter tre timmar.

Som en extra säkerhetsåtgärd kan Vatette Läckagebrytare kopplas till extern styrning. Exempelvis kan en Läckagebrytare som är installerad på en toalett styras så kulventilen stängs när en lampa släcks eller om en rörelsesensor är inaktiv. När lampan sedan tänds eller rörelsesensorn aktiveras igen öppnas kulventilen och vattnet släpps på - det ger ett smart extra skydd mot vattenskador.